Bokmässan börjar i dag

I dag slår bokmässan upp portarna för årets upplaga och jag önskar alla som skall dit en lycklig tid fylld med böcker, trevligt umgänge och alkohol (eller alkoholfritt om man så önskar). När jag jobbade på Staffars så fick vi ofta frågan om varför vi inte ställde ut och sålde där. Utan att veta exakta priserna så kunde vi räkna ut att vi skulle behöva sälja för betydligt mer än vi någonsin gjort för att kunna tillgodoräkna oss en tillräckligt liten förlust för att vi skulle kunna avskriva det som reklampengar. Vi kan ha blivit skrämda om en Alvglans-historia där de sålde för 100.000 och trots det gick med en liten förlust.

Sedan är mitt intryck att folk kommer dit för att fynda billiga böcker och som bokhandlare är det lite tvärtom hur vi vill att mässor skall fungera. Vår tanke var alltid att folk skall upptäcka vårt enorma sortiment och kunnande och besöka butiken i ett senare tillfälle. Därför hade ofta kampanjer som gick ut på att man fick en rabattkupong när handlade för ett visst belopp. Vanligast var att om man handlade för 500 kr fick man 100 kr i rabatt. Ett tips för er som har ansvar för mässbåsen. Försäljningen efter bokmässan är minst lika viktig som den under.

Jag hade vissa förhoppningar om att ta mig ned i år och prata med några bekanta men det blev inte så. Känner mig inte riktigt mogen ännu att gå omkring och vara ett vanligt fan även om det vore otroligt roligt att träffa gamla bekanta. De jobbar dock och jag skulle bara vara någon som gick och tog upp deras tid när de vill sälja. Ah, well, det blir kanske en resa nästa år.

Så alla ni som är där, sälj mycket, gör skandal, bli omtalade, krossa glastaket och ha framför allt otroligt roligt.

5 reaktioner på ”Bokmässan börjar i dag

  1. Du är lite för snabb, Staffan. Portarna öppnas i morgon torsdag klockan 09.00!
    Men jag ska inte heller gå dit, så det spelar ingen roll.

    1. Hahaha lurades av allt monterbyggande redan på tisdagen så förberedda var aldrig vi. Tror vi satte upp en Uppcon-monter så vi var färdig på kvällen innan och tyckte vi var så duktiga.

  2. Jag har en bulvan som kommer att ta med sig några böcker från mässan för min räkning. Men kassan är begränsad så det blir inte så många.

    Jag brukade själv försöka få kört alla böcker till mässan på tisdagskvällen, så vi kunde bygga montern under onsdagen. Fast under ett år hade min chaffis dåligt med tid, vilket gjorde att vi kom till mässan först tio minuter innan de stängde på onsdagen (de målar alltid om golvet kvällen innan mässan börjar och stänger runt 20.00 om jag minns rätt (tisdag är det öppet till 22)). Detta gjorde att jag fick göra i ordning montern själv under större delen av torsdag förmiddag, vilket inte var lyckat alls. Det var fullt kaos i montern tills en bit efter 11… Efter det såg jag till att ha bättre ordning på både planeringen och chaufförerna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *